Poziv na izlaganje u 2022. godini u GVB

Calendar69 bf4bc7235415b38c1bc8ef53678928b03dd2297c0025d04f47182dfc9afd1527 28.06.2021. Man42 ae1cb02a74a7536029db89d487ad480558c7066e2ea1ae54e2d0c9f502f76a7b

 

 

Pozivamo umjetnike i kustose na izlaganje u GVB u 2022. godini na temu Umjetnost kao čin slobode. Godišnji program GVB u 2022. će se realizirati u formi samostalnih izložbi (do troje umjetnika zajedno). U beskonačnoj igri jezika umjetnosti i stvarnosti u kojoj se otkrivaju uvijek nova značenja, umjetnost se kroz svoju dugu povijest potvrdila kao jedan od rijetkih mogućih prostora slobode za čovjeka. Između ostaloga, naučila nas je da se sloboda stiče izborom i stavom. Za egzistencijaliste, čovjek nije ništa drugo do onoga što sam sebi čini. U Bitku i ništa Sartre tvrdi da nema slobode bez izbora, pošto za ljudsku stvarnost „biti“ znači „izabrati se“, što je ujedno izraz i čin slobode. Čovjek dakle čini sebe. Ako čini sebe, on sam sebe kreira.


Za Josepha Boysa svaki je čovjek umjetnik, a cilj umjetnosti je učiniti ljude slobodnima: „Every human being is an artist, a freedom being, called to participate in transforming and reshaping the conditions, thinking and structures that shape and inform our lives.“ Shvatiti vlastiti život kao kreaciju i oblikovati vlastitu budućnost mogu, međutim, samo rijetki među nama. U tom smislu možemo se prisjetiti i naslova izložbe Ivana Kožarića „Sloboda je rijetka ptica“ koji upućuje upavo na njegovu neprestanu potragu za slobodom i istinom o sebi i svom biću, ali jednako tako da život ima onaj značaj koji mu dajemo. Stoga pozivamo umjetnike na refleksiju njihova umjetničkog rada kao čina slobode – kao slobodnog izbora i slobodnog oblikovanja potencijala (ili „materijala“) koji nastaje u susretu između (umjetničkog) subjekta i svijeta.

UVJETI:
Izlagati mogu vizualni umjetnici, grupe umjetnika ili kustosi s prijedlogom autorskih koncepcija. Sve pristigle prijave će razmatrati i selektirati Umjetnički savjet GVB.
Popis odabranih kandidata bit će objavljen na www.czk-novi-zagreb.hr do kraja srpnja 2021.

Prihvaćeni projekti bit će prijavljeni na natječaje za financiranje iz proračuna javnih potreba u kulturi Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija za 2022. godinu.

GVB će ovisno o odobrenim sredstvima podmiriti sljedeće troškove: honorar umjetni-ci/iku, honorar autor-ici/u predgovora, prijevod i lekturu, dizajn i tisak deplijana/kataloga, pozivnica i plakata, transport radova (samo u Zagrebu), tehnički postav izložbe, domjenak. Galerija ne pokriva troškove produkcije radova.

Umjetnici se za troškove produkcije radova samostalno prijavljuju na Pozive za financiranje potreba u kulturi Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija ili na druge natječaje i javne pozive.


PRIJAVA TREBA SADRŽAVATI:
1/ opis projekta s izvedbom i tehničkim opisom (maksimalno 1,5 kartica);
2/ vizualne materijale (fotografije ili vizualizacije);
3/ životopis s kontaktom;
4/ izjavu je li isti projekt prijavljen na natječaj neke druge galerije u Hrvatskoj;
5/ izjavu o suglasnosti s uvjetima javnog poziva.

 

Prijave je potrebno dostaviti u digitalnom obliku do 28. lipnja 2021. na mail
[email protected]hr. Nepotpune prijave neće biti
razmatrane.

voditeljica GVB: Anita Zlomislić, ravnatelj CZKNZ: Branko Marić