Izložba: Ruf, Pavić, Čabraja

Calendar69 bf4bc7235415b38c1bc8ef53678928b03dd2297c0025d04f47182dfc9afd1527 02.11.2019. Man42 ae1cb02a74a7536029db89d487ad480558c7066e2ea1ae54e2d0c9f502f76a7b
Large e6dd433c 0750 4420 b9fb 6b9729d8bcae

Otvorenje izložbe “Ruf, Pavić, Čabraja“ održat će se 2. studenog 2019. u Galeriji Kazamat, s početkom u 20 sati.
Izložba je otvorena do 17. studenog 2019.

Izložba “Igor Čabraja, Predrag Pavić, Igor Ruf“ donosi radove trojice umjetnika koji žive i rade u Zagrebu.
“Pavić se uklapa u svoju dosadašnju praksu vlastoručne izrade onoga što već postoji ili onoga što je moguće kupiti, ponovo u cilju karikaturalna određenja umjetničkog postupka kao besmislene djelatnosti. Upravo angažiranje svih svojih kapaciteta u izradu nečeg nepotrebnog, što uostalom već i postoji, duhoviti je nož u leđa što ga sam sebi zabija, ilustrirajući kontekst djelatnosti kojom se predano i strasno bavi.
Rufovi novi radovi kao da dodatno isprepliću tematski dosljedno profanu, žanrovski duhovito neonadrealističku, a formativno multimedijalnu mrežu. U čijem se središtu Ruf, s tijelom pauka, ne ponaša poput predatora, nego poput neimara. Odnosno, sudeći po skulpturi “Bista glista / taj u svaku rupu mora pogledati”, poput svojevrsna vodiča situacijama u kojima je lijepo biti. Štoviše, da bi se mali što ugodnije osjećao, kad već nije doma u Arizoni, izabran je i odgovarajući izložbeni format: 'diorama (franc. diorama, od grč. διοράειν: prozirati, vidjeti kroz) - uprizorenje neke scene uz pomoć modela, maketa, figura, pozadinske slike, ambijentalnoga svjetla i sl. Izrađuje se u prirodnoj veličini ili u smanjenome mjerilu, a osobito se rabi za prikaz životinja i biljaka u prirodnom staništu.’ Pa dok autor uživa u adekvatnom galerijskom uprizorenju svog zamišljaja, mali se opušteno sunča pod snažnim umjetnim svjetlom za rast biljaka u zatvorenom prostoru.
Grafičar Čabraja smješta se između dvojice kipara izražajnim medijem, ali i izborom sadržaja. Dok redimejdist Pavić proizvodi predmete iz realnosti koji postoje ili se mogu kupiti, a neonadrealist Ruf materijalizira vizije izvan sektora stvarnosti, transferist Čabraja fokusira crtu razdjelnicu. Sadržaj jest stvarnost, izvorni materijal jest bila fotografija, koja je u međuvremenu, promijenivši medij, promijenila i sadržaj, postala je slika stvarnosti. Ili, recimo, ono kako grafika vidi stvarnost, što se događa kada se ona prebaci na ploču, pa zatim akvatintom otisne na papir. Ili, drugim riječima, kada se stvarnost pretvori u svojevrstan binarni kod, kada tehnologija izrade izbriše nijanse između crnog i bijelog, tada se ona ogoli na svoju strukturu, postaje njen uzorak.“
(iz teksta Borisa Greinera)

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Osijeka.

BIOGRAFIJE UMJETNIKA:

Igor Čabraja (Slavonski Brod, 1976.)
Diplomirao je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine u klasi prof. Dubravke Babić. Radio je kao vanjski suradnik u zvanju asistenta na Odsjeku za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku daljnje tri godine te kao umjetnički suradnik na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2010. godine zaposlen je u zvanju asistenta na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. 2017. godine, na istoj instituciji stječe zvanje docenta.
Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.
U desetogodišnjem umjetničkom djelovanju izlagao je na trinaest samostalnih izložbi u zemlji te na tridesetak domaćih i međunarodnih skupnih izložbi.

Predrag Pavić (Zagreb, 1982.)
Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2011. godine pri Nastavničkom odsjeku. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Zagreb, Split, Pula, Osijek, Gothenburg, Catania, Sofia, Düsseldorf). Finalist je nagrade Radoslav Putar, te je nagrađivan je za svoj rad, Velikom nagradom 10. Trijenale kiparstva, nagradom za najboljeg diplomanta ALU u 2011., Velikom nagradom Emanuel Vidović 38. Splitski salona, te nagradom hrvatske sekcije AICA na 12. Trijenalu hrvatskog kiparstva. Član je HDLU, HZSU i umjetničke organizacije Atelijeri Žitnjak. Živi i radi u Zagrebu.

Igor Ruf (Virovitica, 1984.)
Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2012 zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na izložbama u zemlji i inozemstvu, te je dobitnik nekoliko nagrada i priznanja. Živi i radi u Zagrebu.

_

Radno vrijeme Galerije Kazamat:
srijeda, četvrtak i petak od 17 do 20 sati
subota i nedjelja od 10 do 13 sati
ili prema dogovoru