Izložba: “Island of Innana”

Calendar69 bf4bc7235415b38c1bc8ef53678928b03dd2297c0025d04f47182dfc9afd1527 12.12.2019. Man42 ae1cb02a74a7536029db89d487ad480558c7066e2ea1ae54e2d0c9f502f76a7b
Large 9700cb7a 3500 4d6b ba7d 29b202590301

Izložba je rezultat procesa multimedijskog istraživanja umjetnica, temeljenog na vlastitim životnim i profesionalnim iskustvima, s ciljem demistifikacije pojma feminizma, koji se u posljednje vrijeme iskrivljuje, neadekvatno koristi, troši neprestanim ponavljanjem u svakom mogućem kontekstu te često ima pejorativne konotacije.
Otok je mistično mjesto, kružnog oblika, okupano suncem što navire iz prizmi kupole Meštrovićeva paviljona. On je ujedno i dom božice Inane (Inanna), sumerske boginje ljubavi, plodnosti i rata (3. st. p.n.e.). Ona je boginja s četiri lica,: osim djevice, zrele žene i starice (ratnice, ljubavnice i vladarice) ona je i gospodarica podzemnog svijeta. Ona je istovremeno i mlada djevojka, zaokupljena samom sobom i buntovna tinejdžerica, koja je u stanju prekršiti sve zabrane, suprotstavljajući se raznim očinskim figurama.
Umjetnice se poigravaju materijalima poput betona, voska, kamena, tekstila; različitim teksturama; medijima, ali i predmetima – instrumentima “nadgradnje“ ili „popravka“ ženskog tijela. Takvim pristupom gubi se granica između društveno uvjetovanog i biološkog tijela, a seksualnost i ženski atributi ne izazivaju sram, već, naprotiv, postaju kvalitativni element svake žene.
Polazeći od ideje žene kao primordijalne stvarateljice svemira, Island of Inanna predstavlja utopijski topos ispunjen artefaktima preuzetima iz svakodnevnice i pop kulture, arheološkim nalazima ženske prisutnosti koji predstavljaju preostale tragove postojanja božanskog ženskog principa. No ipak, otvara se i pitanje nasilnosti prema samom tkivu žene, od strane kozmetičke industrije ili pak samih muškaraca, čime se biološki zadana nježnost iskorištava u kapitalističke svrhe, uzimajući feminizam kao dobru marketinšku manipulaciju.
_
BIOGRAFIJE UMJETNICA:

- Martina Granić, diplomirana je ekonomistica i dizajnerica, radi kao koreografkinja, redateljica, dramaturginja, plesna pedagoginja, izvođačica, dizajnerica, profesorica na Vernu. Dobitnica je SPAZIO, danceWEB i Be SpectACTive programa. Pokrenula je DENF, EKS BAUHAUS, SPQR i TASK platforme. Autorica je predstava: Nedjeljno popodne, Jato Utile, Eau de Performance, Arms, Botanike, Faun, Bouquets from the Finest Graves, Divine Blindness, High Spirits, Utopia. Godine 2016. sudjeluje na Londonskom bijenalu dizajna.

- Lina Kovačević radi u novim medijima, slikama i objektima. Diplomirala je na Studiju dizajna u Zagrebu i magistrirala na Central St.Martins School of Art and Design u Londonu. Njen rad je često opisivan kao subverzivan, kritičan, ali i duhovit, s poetskom crtom na individualnoj I kolektivnoj razini. Paralelno internacionalno nagrađivanom grafičkom dizajnu, radila je web instalacije poput “Edit this banner”, robotičke instalacije “Raymond robot designer” te instalaciju “Set za online romantičnu večeru”. Izlagala je na domaćim i međunarodnim izložbama, a kao veejey nastupala je na festivalima poput Club Transmediale, Berlin; Contact Europe, Beč; Steirische Herbst i ExitSpace, Graz; Muzički bijenale Zagreb, UrbanFestival Zagreb i drugi.

- Martina Miholić diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2004. godine, a 2011. magistrirala na Central Saint Martins College u Londonu. Od Godine 2006. postaje umjetnička ravnateljica Međunarodnog festivala studentskog kazališta i multimedije Test! kojeg vodi do 2010. Od iste do 2012. unutar udruge ULAZ u kolaboraciji s Veleposlanstvom RH u Londonu provodi projekt ''Export – Import''. Godine 2016. s Miom Orsag bila je kustosica 33. salona mladih. Od 2015. voditeljica je Galerije PM i Galerije Prsten u HDLU-u. Sudjelovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, festivalima i rezidencijalnim programima u zemlji i inozemstvu (Engleska, Francuska, Španjolska, Nizozemska, Vijetnam…).

Nika Šimičić rođena je u Zagrebu 1988. Završila je diplomski studij Povijesti umjetnosti i Ukrajinskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu (2014.). Bavila se temama arhitektonske baštine, sudjelovala u istraživanjima, prevodila i izlagala na stručnim skupovima, a njezini su se radovi našli u različitim zbornicima i časopisima poput Kvartala i Zareza. Radila je kao kustos-koordinator u ULUPUH-u, a od 2017. voditeljica je galerija Bačva i Karas u HDLU.

- Irena Tomašić - freelance kustosica, performerica, spisateljica, stručnjakinja za digitalni marketing iz Zagreba.
Diplomirala je talijanski jezik i povijest umjetnosti (MA) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s iskustvom boravka na Sveučilištu Ca 'Foscari u Veneciji, gdje je stekla dodatak diplomi u povijesti dizajna, suvremene arhitekture, moderne umjetnost i likovne kritike te je provela istraživanje za diplomski rad na temu renesansne arhitekture.
Profesionalni suvremeni plesni umjetnik od 2006., kada je počela sudjelovati u projektima i obuci brojnih koreografa. Njeno područje interesa za izvedbene umjetnosti također je i teorijsko i interdisciplinarno te je autor i izvođač dvaju sola: 3u1 i Work(in’)duality. Aktivno se bavi pisanjem kritičkih eseja o izvedbenim umjetnostima koji su objavljeni u raznim časopisima i biltenima. Aktivno sudjeluje u plesnim i kustoskim projektima za koreografkinju Marjana Krajač (2013. - 2015.) i Galeriji Miroslav Kraljević (2016.). Jedna je od osnivačica DENF kolektiva – interdisciplinarnog projekta internet umjetnosti i plesa, te kustosica i autorica projekta Sad Girls Collective.
_

Radno vrijeme Galerije Kazamat:
srijeda, četvrtak i petak od 17 do 20 sati
subota i nedjelja od 10 do 13 sati
ili prema prethodnoj najavi
_

Izložba je realizirana uz potporu Grada Osijeka.