Izložba: “BURE BARUTA 12”: Valentina Damjanović, Josip Pratnemer i Josip Balić

Calendar69 bf4bc7235415b38c1bc8ef53678928b03dd2297c0025d04f47182dfc9afd1527 20.01.2023. Man42 ae1cb02a74a7536029db89d487ad480558c7066e2ea1ae54e2d0c9f502f76a7b
Large 40ae9391 1dc4 4d80 a395 6921d8499446
U Galeriji Kazamat u Osijeku održat će se otvorenje izložbe “BURE BARUTA 12” u petak, 20. siječnja s početkom u 19 sati.
Izložba ostaje otvorena do 10. veljače 2023. godine.
 
 
 
“Bure Baruta 12” dvanaesta je u nizu izložba mladih autora u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek i Galerije Kazamat. Predstavljaju se radovi troje mladih autora, svatko sa svojim zasebnim umjetničkim projektom. Cilj je organizatora prezentirati umjetnike koji su u ranoj fazi svoje samostalne umjetničke prakse te koji svojim djelovanjem donose potencijal za ukupno stvaralaštvo u regiji i Hrvatskoj općenito. Na ovogodišnjem “Buretu baruta 12” predstavljaju se Valentina Damjanović, Josip Pratnemer i Josip Balić.
 
Rad “Introvert” Valentine Damjanović umjetnička je instalacija koju čine viseće gumene zračne zavjese. Taj polutransparentan materijal inače se koristi kao barijera za protok zraka, kontrolu temperature, zaštitu od buke, prašine, i sličnih vanjskih podražaja. Zračna zavjesa kao glavni element ove instalacije zadržava svoju prvobitnu ulogu, ona je simbol barijere ili prepreke kojeg autorica naglašava kao važan element ovog rada. Sastavljena od više trakastih elemenata, zračna zavjesa kontrolirano ograničava protok podražaja izvana. U ovom slučaju umjetnica u fokus stavlja sebe u odnosu na svoje okruženje, a zračna zavjesa ima ulogu zaštite ili obrane od svih informacija koje dolaze iz različitih izvora i udaljavaju je od nje same. Kompozicijom elemenata, odnosno postavom rada autorica omogućava prolazak publike kroz prostor galerije, no taj prolazak nije nesmetan, već rasporedom zračnih zavjesa promatrača čini sudionikom. Time element prohodnosti koji je sam po sebi slobodan u ovom slučaju simbolizira barijeru odnosno smetnju.
 
Josip Pratnemer predstavlja se radovima Galerija Carabus i Špijunka. Galerija Carabus je svojevrsna gostujuća galerija, odnosno galerija unutar galerije, ima vlastitog kustosa, vlastiti postav te gotovo sve aspekete koji su potrebni jednom institucionalnom sustavu, odnosno možemo ju gledati kao podsustav koji egzistira paralelno uz već postojeći sustav ili postaje dio njega kao gostujuća galerija. U radu se isprepliću animalno i ljudsko, antropomorfizirani kukci izlažu u muzejsko-galerijskom prostoru. Izložba “Insecta” kao i cijeli sustav Galerije Carabus na ironičan način progovara o problematici stručnosti unutar institucije. Rad kroz cjelokupno osmišljeni sustav ostavlja prostor za iščitavanje metafora i promatranje iz kuta koji nisu samo egzistencijalističke prirode.
Rad Špijunka sastoji se od 6 drvenih kutija. Razmišljanje o publici natjeralo je autora da ponudi aktivnu konzumaciju umjetnosti. Prije nego što uopće provirimo kroz špijunku um napravi nekoliko brzih procjena i važe vrijedi li uopće zaviriti i što će uopće vidjeti. Negdje u podsvijesti stvaraju se dojmovi i instinkti koji stvaraju ono što je pretpostavljeno i ono što je viđeno i stavlja to dvoje u korelaciju. Bijeli eksterijer i bijeli interijer kutije imaju jednostavan modernistički osjećaj, što je simbolično za galerijski prostor. Interijer koji se odnosi kao moderna bijela galerija i gledatelj s druge strane koji gleda kroz špijunku stvara odnos umjetnosti i gledatelja intimnijim i osjetljivijim. Špijunka stvara portal kroz koji se promatraču šalje poticaj koji je neovisan o stvarnom galerijskom prostoru. Drugim riječima, cijela koncentracija usmjerena je na drugi galerijski prostor odnosno na galeriju unutar galerije.
 
Josip Balić predstavlja se serijom portreta odnosno skulpturama izrađenim u drvetu. To nisu klasični portreti. Naime, autor propituje mogućnosti materijala u kojem radi, negira cilindričan oblik drveta i klasičnu obradu materijala i na taj način stvara poluapstraktne portrete. To čini grubom obradom materijala, odnosno istanjivanjem i prošupljivanjem forme čime dolazi do željenog oblika. Portreti tako dobivaju potpuni drugi smisao od klasičnih portreta. U konačnici, autorova zamisao nije izrada portreta u drvetu nego dobivanje apstraktne forme. Proces izrade rada, ispitivanje materijala i mogućnosti njegove obrade ono su od čega sam autor polazi i što njegove skulpture čini neobičnim i upečatljivim.
 
 
BIOGRAFIJE UMJETNIKA:
 
Valentina Damjanović rođena je 9. veljače 1998. godine u Đakovu. Nakon završenog preddiplomskog studija upisuje diplomski studij Likovna kultura na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Trenutno je studentica druge godine diplomskog studija Likovne kulture na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijeku, modul kiparstvo. Godine 2018.,dobila je Erasmus+ stipendiju te provodi semestar u Poljskoj na Akademia sztuk pięknych w Gdańsku u Gdańsku. Također 2021.godine dobiva drugu Erasmus+ stipendiju na “Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca” u Cluj- Napoci, Rumunjska, te provodi jedan semester u klasi profesora Ioan Septimiu Jugrestan.
Od 2021. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek. Ilustrirala je knjigu sabranih pjesama autora Mate Zlatka Damjanovića. Do sada je izlagala na skupnim izložbama u hrvatskoj među kojima se ističu XII. Memorijal Ive Kerdića u Osijeku i Međunarodno studentsko biennale u Zagrebu, gdje je osvojila posebno priznanje. 2022. godine dobiva nagradu Odsjeka za najbolji rad u akademskoj godini.
 
Josip Pratnemer rođen je 1996. godine u Osijeku. 2020. godine završio je preddiplomski studij Likovna kultura na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, iste godine upisuje diplomski studij Likovna kultura, modul kiparstvo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. 2018. godine dobiva Erasmus+ stipendiju te provodi jedan semester na poljskoj akademiji Akademia sztuk pięknych w Gdańsku u Gdańsku. 2021. godine dobiva Erasmus+ stipendiju te provodi jedan semester na rumunjskoj akademiji Universitatea de artă și design din Cluj-Napoca u Cluj-Napoci. 2021. godine dobiva nagradu Odsjeka za najbolji umjetnički rad. Od 2021. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek. Do sada je izlagao na skupnim izložbama u Hrvatskoj i sudjelovao na brojnim radionicama.
 
Josip Balić rođen je u Mostaru 1996. godine. 2011. godine upisuje Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku te stječe zvanje kiparskog dizajnera. 2020. diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru i stječe zvanje magistra kiparstva i profesora likovne kulture. Dosadašnje izložbe: Mostar Street Art festival, 2020.; Grupna izložba članova HDLU-a Osijek 2021., 2022.; Izložba u prostoru udruge Slama povodom noći muzeja 2022.
 
 
Izložbu podržavaju Grad Osijek i Ministarstvo kulture i medija RH.
 
RADNO VRIJEME GALERIJE:
srijeda, četvrtak i petak od 17 do 20 sati
subota i nedjelja od 10 do 13 sati
Izložbu je moguće pogledati u radnom vremenu galerije ili izvan radnog vremena uz prethodnu najavu.
Ulaz na izložbu je slobodan.