Izjava HDLU Osijek

Poštovani,

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Osijek (HDLU Osijek) krovna je strukovna udruga likovnih stvaratelja Grada Osijeka i njemu gravitirajuće regije te djelovanje njezinih članova čini nezaobilazan dio hrvatske kulture. Zadaća je HDLU-a Osijek razvijati i afirmirati hrvatsku likovnu umjetnost, štititi rad i ugled svojih sadašnjih i prijašnjih članova kontinuirano sudjelovati u kvalitativnom oblikovanju kulturne politike Grada Osijeka i čitave regije.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Osijek osnovano je dvadesetih godina 20. stoljeća i uz kraće prekide Udruženje djeluje do danas. Udruženje trenutno broji 80ak članova od kojih gotovo svi imaju visoku akademsku naobrazbu iz područja umjetnosti. Desetak članova Udruženja sveučilišni su profesori na visokoškolskim institucijama u zemlji i inozemstvu. U sklopu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek od 2002. godine djeluje Galerija Kazamat u kojoj se uz izložbe članova Udruženja prezentiraju i one relevantnih hrvatskih i stranih likovnih umjetnika. Osim likovnih događaja i manifestacija HDLU Osijek je suorganizirao dvjestotinjak sadržaja iz različitih kulturnih i supkulturnih područja neupitne kvalitete.

Mnogi naši članovi višestruko su nagrađivani umjetnici na najvažnijim žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu. Ne treba zaboraviti ni ulogu HDLU-a Osijek kao jedine strukovne udruge u istočnom dijelu Hrvatske s ovlastima odlučivanja o tome koji će izložbeni prostori i ustanove u kulturi na području cijele Slavonije imati Status uvaženih i relevantnih galerijskih prostora u Republici Hrvatskoj. Izlaganjem u toj kategoriji prostora umjetnici su stjecali pravo postati članovi Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, odnosno umjetnički profesionalci.

Plan pokretanja izložbenoga prostora Doma HDLU-a Osijek pokrenut je 1997. godine te je podržan od strane Ministarstva kulture RH i Konzervatorskog odjela u Osijeku prilikom čega Ministarstvo kulture za te potrebe ulaže cca 4.500.000,00 kuna, a grad Osijek ne ulaže nikakva financijska sredstva. Godine 2001. potpisan je između Grada Osijeka i HDLU-a Osijek ugovor zaključen na neodređeno vrijeme o davanju prostorija u Jagićevoj 2, površine 1300 m², za izložbeni prostor Galerije Kazamat i ateliere članova HDLU-a Osijek. Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Osijeka 2004. godine piše prijedlog o osnivanju Doma

HDLU-a Osijek koji nikada nije realiziran unatoč uloženim sredstvima Ministarstva kulture za obnovu i adaptaciju prostora u Jagićevoj 2 . Nasuprot tome, Grad Osijek 2005. godine osniva Gradske galerije Osijek oduzimajući time HDLU-u Osijek autonomiju upravljanja nad danim prostorima. Godine 2007. Grad Osijek obavještava HDLU Osijek o prestanku davanja prostora na korištenje uz obrazloženje kako je Grad Osijek sklopio ugovor sa Gradskim galerijama Osijek te prostore sada daje njima na korištenje na neodređeno vrijeme. Pismo podrške HDLU-u Osijek nauštrb ove odluke daju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

(HAZU), Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (Zagreb) i druge uvažene i relevantne ustanove u kulturi u RH. Od tada Grad Osijek dio prostora pretvorio je u poslovne prostore za koje uzima najam. Dio prostorija iznajmljuju se umjetnicima u svrhu ateliera, a prostor multimedijalne dvorane, koji je bio sastavni dio Galerije Kazamat, također se stavlja u najam od prosinca 2016. za rekreativno sportske aktivnosti (Pilates)!? Na istom je natječaju u najam dan i ulazni prostor Galerije Kazamat čime izložbeni prostor ostaje bez službenoga ulaza u

Galeriju Kazamat te je tako onemogućeno normalno funkcioniranje galerije.

U gradskim kuloarima se priča da se u iznajmljenom prostoru namjerava pokrenuti privatna točionica piva te otvoriti terasa ispred službenog ulaza galerije!! Četiri puta smo pokušali službeno ugovoriti sastanak s gradonačelnikom I. Vrkićem u svrhu rješavanja problema, ali nas nije nikada primio! Nekoliko dosadašnjih susreta s predstavnicima Grada Osijeka vezana za ovu problematiku nisu urodila plodom., premda je zaključeno da HDLU Osijek određenu podršku od Grada Osijeka može očekivati. U gradskom uredu za „poslovne prostore“ rečeno nam je da je stranka „Hrvatski laburisti“ tražila i proširenje prostora nauštrb cijelog ulaznog hola galerije s pripadajućim sanitarnim čvorom te da će Grad ostale prostore Galerije Kazamat uskoro početi iznajmljivati, drugim riječima izbacivanje HDLU-a Osijek iz Kazamata tj. gašenje Galerije Kazamat.

Ove godine smo od Ministarstva kulture za izložbenu djelatnost Galerije Kazamat dobili

92.000 kuna što potvrđuje kvalitetu ovogodišnjeg programa i kontinuitet kvalitete našeg višegodišnjeg rada u promicanju kulture i umjetnosti.

Grad godinama tj. njegovi kulturni emisari koji žive u iluziji o vlastitoj veličini i samobitnosti uništavaju kulturu grada i njene umjetničke potencijale u svim njenim područjima. Isti ti kulturni eunusi i egzekutori kroz svoje nestručno djelovanje i palanački mentalitet narušavaju ugled grada Osijeka prema van i zatiru kvalitetne programe afirmirajući mediokritetske sadržaje bez ikakve umjetničke vrijednosti i nacionalne kulturne relevantnosti! Jedini je mogući zaključak da se radi o osobama suženih strukovnih obzora i površnih uvida u kulturne potrebe našega grada te da im je privatni interes daleko važniji od potreba u kulturi .

Ništa se neće promijeniti budu li nam i dalje kulturnu politiku grada promišljali pravnici i ekonomisti. Francuzi imaju jednu izreku: Mediokriteti se međusobno obožavaju!

Srdačno,

Predsjednik HDLU Osijek,

Robert Fišer

Mag.edukacije Lik.Kulture