DEMANTI GRADONAČELNIKOVIH IZJAVA

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Osijek je krovna strukovna udruga likovnih stvaraoca grada Osijeka i njemu gravitirajuće regije, a time i nezaobilazan segment naše kulture. Zadaća mu je razvijati i afirmirati hrvatsku likovnu umjetnost, štititi rad i ugled svojih članova, kako prijašnjih tako sadašnjih i budućih, te kontinuirano sudjelovati u kvalitativnom oblikovanju kulturne politike grada i regije.

 

Sukladno navedenim zadaćama naša nam profesionalna odgovornost i moralna obveza nalažu upozoriti javnost na situacije i događaje koji štete ugledu umjetnika, sredini u kojoj profesionalno djeluju i općem kulturnom okruženju.

 

Jedna takva situacija dogodila se na 32. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka, održanoj 10. veljače 2017. Reagirajući na postupak kojim je Grad Osijek nedavno natječajem dodijelio u najam ulazni prostor Galerije Kazamat političkoj stranci (Hrvatskim laburistima), gradonačelniku Ivanu Vrkiću obratio se vijećnik Miroslav Vanek (GOGO).

Snimku se može pogledati na https://m.youtube.com/watch?v=oWQTA98LS6g&feature=youtu.be

Kako je tom prilikom gradonačelnik iznio nekoliko netočnosti i neistina, minorizirajući višegodišnji rad HDLU-a Osijek te Galerije Kazamat i grubo omalovažavajući članstvo udruge, slobodni smo prokomentirati i demantirati njegove izjave koje puno manje liče na totalnu ignoranciju i neupućenost, a puno više na uobičajenu retorička praksu zamagljivanja i skretanja pozornosti s pravog problema!

 

U odgovoru vijećniku Vaneku gradonačelnik Vrkić izjavljuje: „… da tamo postoje neka stečena stanja, da su se dogodile nekakve promjene…“ Nije nam jasno na što konkretno gradonačelnik aludira, ako ne na promjene od strane Grada Osijeka, donesene bez naše suglasnosti, koje podrazumijevaju iznajmljivanje Multimedijalne radionice, koja je bila u sklopu Galerije Kazamat, udruzi koja se bavi rekreativno-sportskim aktivnostima i iznajmljivanju ulaznog prostora Galerije Kazamat Hrvatskim laburistima – valjda za kulturnu djelatnost!?

 

U nastavku gradonačelnik za HDLU Osijek koristi izraz „ti neki ljudi, koji se sada predstavljaju pravednicima u kulturi…“, a radi se o članstvu HDLU Osijek, sa svojim upravnim tijelima, skupštinom i statutom. Nadalje govori o izbacivanju „nekih ljudi“, koristeći množinu, i o preuzimanju nekakvog prostora, sugerirajući da postoje nekakve strane u sukobu oko prostora, u kome bi on navodno trebao presuđivati. Istina je da je na redovnoj skupštini HDLU-a Osijek prije nepune 2 godine iz članstva glasanjem isključen jedan pojedinac (jedinstven slučaj u nekoliko desetljeća), koji je nizom postupaka kršio Statut HDLU Osijek, čime je izgubio pravo na korištenje ateljea dobivenog putem članstva. Napominjemo kako je u to epizodu do pojedinosti bilo upućeno nekoliko predstavnika Grada., dimnom zavjesom od imaginarnog problema gradonačelnik je izbjegao (od)govoriti o stvarnom problemu.

 

Eto, „ti neki ljudi, koji se sada predstavljaju pravednicima u kulturi…“, kako nas gradonačelnik naziva, članstvo su udruge čiji korijeni organiziranog djelovanja sežu gotovo cijelo stoljeće unazad. Naša je stručnost i kompetentnost neupitna, 99% od naših osamdesetak članova akademski su obrazovani građani, sveučilišni profesori na umjetničkim akademijama, nastavnici u školama i kao takvi aktivno sudjeluju u kulturnom i umjetničkom životu Republike Hrvatske. Mnogi naši članovi su višestruko nagrađivani umjetnici na najvažnijim žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu. Ne treba zaboraviti ni ulogu HDLU-a Osijek kao jedine strukovne udruge u istočnom dijelu Hrvatske s ingerencijama da odlučuje koji će izložbeni prostori i ustanove u kulturi na području cijele Slavonije imati Status uvaženih i relevantnih galerijskih prostora u Republici Hrvatskoj. Izlaganjem u toj kategoriji prostora umjetnici su stjecali pravo postati članovi Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, profesionalci.

Pristanemo li i na to da se radi o gradonačelnikovoj neupućenosti i neznanju, možemo se upitati zašto se nije odazvao ni na jedan sastanak od ukupno četiri zatražena koji smo službeno tražili nakon davanja u najam ulaznog prostora u Galeriju Kazamat?

 

 

U nastavku gospodin gradonačelnik kaže i ovo: „… napravit ćemo ono što da sada nismo napravili, uvesti novi sustav, dati taj prostor kulturi da ona odlučuje, pa neka se oni međusobno ubijaju… „!? Eto, gradonačelnik nam hoće uvesti novi sustav, mi kulturnjaci ćemo se međusobno ubijati, a tko preživi koristit će prostore Tvrđe obnovljene sa 4,5 milijuna kuna koliko je Ministarstvo dalo za Dom HDLU-a Osijek. Pitamo se hoće li u toj bespoštednoj bitci sudjelovati i učesnici kojima je već Grad iznajmio prostore, a baš se i ne bave kulturom? Možda im je već pobjeda osigurana?

 

Također, gradonačelnik tvrdi da ništa ne plaćamo što je neistina, jer od ukupno devet kazamata mi u najmu imamo četiri prostora za koje već nekoliko godina uredno plaćamo najam i režijske troškove, a činjenica je i to da je HDLU Osijek od osnivanja Galerije Kazamat i Doma HDLU Osijek nekoliko godina iz svojih sredstava plaćao cijeli prostor Doma i Galerije, kao i struju za programe koje nije organizirao, a odvijali su se u spomenutim prostorima (razni događaji u organizaciji poglavarstva grada, OLJK-a itd.). Troškove režije Galerije Kazamat trenutno snosi Grad Osijek i to ne vidimo kao spornu činjenicu jer i drugi gradovi u Hrvatskoj svojim relevantnim galerijskim prostorima, koje vode udruge kakva je i naša, plaćaju hladni pogon, a uz to dobivaju neusporedivo veća novčana sredstva nego mi.

 

Zatim, cijelu problematiku oko prostora HDLU-a gospodin Vrkić definira ovako: „… to je samo grupni interes nekih pojedinaca, koji žele iza sebe udrugu ili instituciju i onda se pojavljuju i prozivaju nas…“

Dakle, kao što svi znaju, a gradonačelnik možda ne zna, Galerija Kazamat je namijenjena građanima Osijeka i široj kulturnoj javnosti a ne „grupnom interesu pojedinaca“ (ako prilikom toga misli na članstvo HDLU-a). Ako je riječ o nekom drugom „grupnom interesu pojedinaca“, mi o tome možemo samo nagađati. O kakvom bi se „grupnom interesu pojedinaca“ moglo raditi, moglo bi se shvatiti ako se, primjerice, iznajmljeni prostor predvorja Galerije Kazamat, nekim čudom ili zahtjevom za proširenjem, pretvori, primjerice, u neku vrstu ugostiteljskog objekta, što bi bio jasan dokaz o širokogrudnosti kulture, a bome i politike.

 

U svom daljnjem izlaganju gradonačelnik veli da ga netko pokušava uplašiti i ucijeniti koristeći skorašnje izbore. Mi zaista ne znamo o kome je riječ! Ako je riječ o nama, HDLU Osijek odlučno osporava tu izjavu; ona bi bila potpuno nelogična i apsurdna. Naime, nakon što smo nenadano ostali bez predvorja Galerije Kazamat, mogućnosti odgovarajućeg pristupa prostorima, pa i „banalnoj“ razvodnoj kutiji, tražili smo više puta sastanak s gradonačelnikom koji za nas nije imao vremena. Umjesto s njim sreli smo se s nekoliko predstavnika Grada Osijeka i zamjenikom gradonačelnika V. Hamom. Ako smo dobro razumjeli, između ostalog je sugerirano da HDLU Osijek ima određenu podršku Grada Osijeka te da ne postoji nikakva mogućnost našeg izbacivanja i ukidanja Galerije Kazamat. Nakon samo nekoliko dana u gradskom uredu za „davanje poslovnih prostora“ rečeno nam je da će Grad cijeli prostor Galerije Kazamat početi davati u najam!! U takvoj situaciji mi reagiramo ne ucjenjujući nikoga, ne tražeći nešto što nam ne pripada, već tražimo normalan odnos Grada prema nama kao strukovnom udruženju i kao aktivnim promicateljima visoke kulture i umjetnosti, kako grada tako i države. Do vremenske koincidencije s predizbornim vremenom nije došlo našim manipulacijama, već iznajmljivanjem bitnog dijela našeg prostora, koji je netko, gle čuda, baš pred izbore iznajmio. Pitamo se tko i zašto baš sad?

 

Ako Izjavom „… neka oni podnesu izvješće…“ gradonačelnik misli na nas, ponovo griješi, jer mi svoja izvješća od početka djelovanja Galerije Kazamat uredno podnosimo kako Gradu Osijeku, tako i Ministarstvu kulture RH. Kvalitetu rada Galerije Kazamat potvrđuje i kontinuirana suradnja sa renomiranim i uvaženim kustosima iz zemlje i inozemstva, eminentnim institucijama u kulturi Republike Hrvatske, vrsnim umjetnicima. Od 2003. godine HDLU Osijek je u Galeriji Kazamat organizirao preko dvije stotine sadržaja iz različitih kulturnih i supkulturnih područja neupitne kvalitete (izložbe, radionice, manifestacije, različiti oblici društvenog aktivizma, filmski festivali itd.), surađujući s brojnim udrugama kulturne i umjetničke provenijencije iz Osijeka i cijele zemlje. HDLU Osijek organizira i Međunarodnu radionicu umjetničke grafike, jedinu takvu na prostoru Hrvatske.