Izložba: IZVRNUTE PIRAMIDE, Marko Marković

„Izvrnute piramide“ predstavljaju presjek Markovićevih radova nastalih u posljednjih pet godina, dokumentaciju performansa, akcija u javnom prostoru, video radove i skulpture kao dokumente koji se biografski vezuju pretežito uz boravak u New Yorku, kao i autorovo kretanje kroz različite geopolitičke pozicije i sustave. Zbir prikazuje sveprisutnost odnosa moći – inferiornosti i superiornosti – te istodobno upućuje na modalitete otpora. Kontrastni materijal kao uporište iskazan je iz prvog lica i s osloncem u tijelu i neverbalnoj ekspresiji. Uz akcijsku – javnu formu te onu osobniju i egzistencijalnu, pratimo i zaokrete u procesu umjetnikova rada – od praskava izraza ljutnje do njezina smirivanja i pretvaranja u poetiku. Tako se oslanjanje na radikalni body art u novijim radovima proteže u širi raspon svakodnevne subverzivne prakse smještajući se s one strane trpećega spektra i referiranja na vlastito tijelo. Zadržana je anti-spektakularna dokumentarna forma koja o društvenim marginama i prizemnim okolnostima njihova nastajanja govori ogoljelim i minimalno obrađenim iskazom. Izložba nastaje kao alarm nad otupjelom političkom korektnosti i deklarativnim programima participacije i demokratičnosti. Kao pokušaj izvrtanja piramidalne društvene strukture – od Wall Street politika do tretmana ilegalnih radnika – njome se ukazuje i na prateće tehnike prostorne selekcije i nadzora. „Kao žarište okupljenih radova, izvrnuta piramida poziva na pretresanje piramidalne društvene strukture, najavljivane u radničkim i anarhičkim usmjerenjima koja zagovaraju direktnu demokraciju. Nemalo puta izigrane i iscrpljene, ali i preoblikovane i tražene iznova, a uz izvjesnost proturječja i spornog praga nasilnog i miroljubivog koji prate svaki oblik pobune..“ (Ksenija Orelj)

MARKO MARKOVIĆ

Marko Marković rođen 12.01.1983. u Osijeku. 2007. diplomirao kao akademski slikar na Umjetničkoj Akademiji u Splitu. 2009. Završio pedagoški fakultet u Zadru. Pedagoško – psihološko obrazovanje. Radi u različitim medijima medijima: slikarstvo, crtež, skulptura, video, instalacije, peformance, happening, akcije i intervencije u javnom prostoru. Prepoznat na nacionalnoj i internacionalnoj sceni kao autor koji izrazito kritički promišlja o socijalnim, egzistencijalnim i etičkim pozicijama pojedinca u društvu i različitm sustavima. U svojim radovima često animira te uključuje publiku i druge sudionike kao medij izražavanja. Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama, festivalima i tribinama u zemlji i inozemstvu ( USA, Rusija, Mexico, Italija, Finska, Alžir, Kosovo, BiH, Srbija, Slovenija, Grčka, Austrija, Turska, Njemačka). Umjetnički je direktor performans festival DOPUST/ Dani Otvorenog Performansa. Osnivač udruge za istraživanje i promicanje izvedbenih umjetnosti Dopust. Član HULU Split i HZSU- a. Jedan od frontmena u ex punk bendu Ilija i Zrno Žita. Dobitnik nagrade Radoslav Putar/ Young Visual Artists Award 2011. za najboljeg maldog vizualnog umjetnika u Hrvatskoj. Od 2012 do 2014. radi kao asistent u Matthew Barney Studiju New York, US. Organizirao je i kurirao izložbe i performance programe The Crew i The Crew 2 na kojima su se predstvaljali umjetnici iz Matthew Barney studija.

2016. u sklopu Dana otvorenog performansa u Splitu kurira izložbu Bečkog Akcionizma u suradnji s Evom Badurom Triskom, direktoricom arhiva MUMOK/ Muzej moderne umjetnosti Beč.

Između ostalih izložbi izlagao je u: Anthology Film Archives, New York. ISCP New York, The Kitchen New York, Moscow Biennale of Contemporary Art, Kunstlerhouse Vienna, Alanica Vladikavkaz. Croatia La Voici Pariz. Galerie Uquam Quebec. MSU Zagreb, MMSU Rijeka, Institut za Suvremenu Umjetnost Zagreb, Bela Foundacione Milano, Galeria La Esmeralda Mexico City, Biennale de Mediterranean Thesaloniki. 2016. Predstavlja svoj rad na Venecijanskom Bijenalu Arhitekture pri Hrvaskom paviljonu.