Tihomir Matijević dobitnik nagrade na Trijenalu kiparstva 2012.

XI. trijenale hrvatskoga kiparstva otvoren je 30. lipnja i traje do 12. kolovoza 2012. Obilježavajući tridesetu godinu kontinuiranog održavanja profilirao se kao prepoznatljiva nacionalna manifestacija, koja  hrvatskoj javnosti predstavlja ponajbolja ostvarenja s područja suvremene kiparske umjetnosti, nastale u protekle tri godine. Trijenale je presjek kroz trogodišnje kiparsko stvaralaštvo, kojim se kodira suvremena situacija sa područja kiparstva i aktualizira kiparska problematika.
Osnovan je 1982. godine čiji je utemeljitelj Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Trijenale je natječajna izložba za kipare iz zemlje, ali i  hrvatske kipare iz inozemstva.
Na ovogodišnjem Trijenalu izlažu 122 autora, 160 djela na više od 2700 četvornih metara zauzimajući sva četiri galerijska prostora Gliptoteke HAZU, tri kata stalnih postava, Park skulptura i dvorišni dio.
Zastupljene su sve genaracijske razine svih likovnih akademija u Hrvatskoj od studenata do već etabliranih umjetnika i akademika.
Posebnost ovog XI . trijenala je i zaseban koncept autorice dr.sc. Blaženke Perice pod nazivom „Idealnost koncepta – realnost izvedbe“ gdje nam je predstavljena trogodišnja produkciju (2009.–2012.) djela s područja kiparstva, koja su u kategoriji postojanja zamisli rada ili koncepta˝, dokumentirana crtežima, opisima, videozapisima, modelima / virtualnim modelima i sl.
Ovaj koncept omogućuje stvaran uvid u kiparsku produkciju gdje su u neposrednoj relaciji djela - naspram zamisli koja im je prethodila. Tim sučeljavanjem nacrta i konačnog djela, konceptualnosti i predmetnosti skulpture daje se zanimljiv uvid u kiparsku, ali i umjetničku praksu u cjelini.
Izlažu se vrlo zanimljive, provokativne, duhovite skulpture, u rasponu od tradicionalnog kiparstva u svim materijalima do instalacija, videoradova i performansa proširujući se tako na sve medije i izričaje .
Ocjenjivački sud dodjelio je Veliku nagradu Igru Rufu. Tri jednakovrijedne nagrade trijenala, od kojih je jedna dodijeljena i za performanse dodijeljene su Dragani Sapanjoš, Žarku Violiću, Draženu Vitoloviću i Tihomiru Matijeviću. Uz tri jednakovrijedne nagrade dodijeljena su i dva priznanja Nikoli Ukiću i Denisu Kraškoviću.
Nagrada AICA-a (Međunarodnog društva likovnih kritičara) dodijeljena je Vesni Pokas, a posebno priznanje Tihomiru Matijeviću. Božica Dea Matasić dobitnica je nagrade Mediteranskog  kiparskog simpozija Dubrova, a nagrada posjetitelja koju dodjeljuje Centar Kaptol dodijeljena je Stipi Babiću.
Osim izložbe žiriranih radova na trijenalu je postavljena i samostalna izložba dobitnika Velike nagrade X. trijenala hrvatskog kiparstva Predraga Pavića.  Promocija kataloga biti će u subotu 15. rujna 2012. u 12 sati u Gliptoteci HAZU

članak je preuzet sa stranica gliptoteke HAZU